13. december 2019 | Af Anna Elisabeth Bøgh

Hvad er forskellen på Nogen og Nogle?

Man skulle næppe tro det, men dansk grammatik og boksning har alligevel et par ting til fælles. Ud over at begge ting indeholder en masse fastsatte regler, man skal følge, så har flere danske ord det ofte med at komme i clinch med hinanden. I bokseverdenen betyder clinch, at deltagerne hænger for længe på hinanden, så de ikke kan komme til at slå, og de bliver nødt til at blive skilt ad. I den danske grammatik er der tale om, at to ord alt for ofte bliver kædet så meget sammen, at der også er behov for at få ordene skilt fra hinanden én gang for alle.

Så hvilke ord skal i bokseringen i dag?
I dag præsenterer vi den altafgørende og superspændende kamp mellem to meget brugte, men alligevel ofte ukorrekt anvendte ord.

Så… are you ready to rumble?!

I det ene ringhjørne finder du et pronomen, der er kendt for sine uppercuts og for at indikere et ikke specificeret antal. Lad os byde velkommen til Nogen!

I det andet ringhjørne finder du endnu et pronomen, der er kendt for sin evne til at blokere og for at indikere et specificeret antal. Lad os byde velkommen til Nogle!


Så hvad er forskellen på de to ord?

Boksning er en sportsgren med masser af fart over feltet. Kun det trænede øje kan nå at følge med i samtlige stød, om deltagerne laver hooks med forreste arm eller bagerste hånd, og om alle regler bliver overholdt. Sådan er det faktisk også lidt med dansk grammatik. I en almindelig samtale går det ofte stærkt, og det kan være svært at vurdere, om grammatikken er korrekt, ligesom det kan være svært at høre forskel på flere ord.

Dette gælder især nogen og nogle.

For at eksemplificere det kan du prøve at læse følgende sætning højt – gerne hurtigt:

”Det tog nogen tid, før nogle meldte sig til boksekampen.”

Ved at sige dette højt bliver det tydeliggjort, at både nogen og nogle har det med at blive udtalt som noen. Ordet mister altså en konsonant eller to i farten, og derfor er det ekstremt svært at høre forskel. Ikke desto mindre er der ret stor forskel på de to ord, og i dag er dagen, hvor vi tager kampen op, så du endelig kan give dansk grammatik et knock-out og få fuldstændig styr på det.

Nogen betyder altid nogen som helst eller nogen overhovedet. Det lyder måske lidt kryptisk, men hovedreglen er, at det altid indikerer et uspecificeret antal, der svarer til flere end nul.

Nogle betyder et par stykker eller enkelte. Her er der i stedet tale om et specificeret antal, og der er altid flere end én.


Hvordan anvendes nogen og nogle?

Har du stadig ikke helt forstået, hvordan nogen og nogle skal bruges? Frygt ej, for kampen er endnu ikke slut. Som det er med alt andet, så fungerer det altid bedst med nogle eksempler.


Nogen

Ordet nogen betød jo nogen som helst, og som udgangspunkt bruges det altid kun i bestemte sætninger. Det kunne eksempelvis være:

  • Kommer der nogen til boksekampen?
  • Der var ikke nogen til stede, da kampen blev afgjort.

Der er 3 tilfælde, hvor nogen altid skal anvendes.
Skriv altid nogen, hvis der er en benægtelse i sætningen.

Eksempel 1: Jeg kender ikke nogen, der kan hjælpe mig med at bokse.
Eksempel 2: Nogen får aldrig styr på deres upper cut.

Skriv altid nogen, hvis sætningen er formet som et spørgsmål.

Eksempel 1: Har du nogen boksehandsker, jeg kan låne?
Eksempel 2: Kan du vinde nogen kampe?

Skriv altid nogen i betingede sætninger.

Eksempel 1: Hvis nogen vil være med til boksetræning, vil jeg gerne være med.
Eksempel 2: Hvis nogen sørger for træningsdragter, sørger jeg for maden.


Nogle

Ordet nogle betyder en specificeret mængde. Det kan være en del, visse, enkelte og et par.

Eksempel 1: Jeg kan hente nogle boksemåtter.
Eksempel 2: Du har mulighed for at vinde nogle kampe.

I bund og grund gælder det egentligt blot, at du skal bruge nogle i alle de sætninger, der ikke indeholder enten et spørgsmål, er betingede eller har en nægtelse i sætningen.


Vind kampen over nogen og nogle med denne ene regel

Er der noget, vi er helt vilde med, så er det huskeregler. Og naturligvis er der også en nem huskeregel for, hvornår du skal bruge nogen, og hvornår du skal bruge nogle.

Som sagt er de to ord meget svære at høre forskel på, men oversætter man dem til engelsk, bliver det straks meget nemmere. Nogen svarer nemlig til det engelske ord any, mens nogle svarer til det engelske ord some.

Så er du i tvivl, om du skal bruge det ene eller det andet, så prøv at oversætte sætningen til engelsk.

Tag for eksempel sætningen: har du nogle/nogen æbler? På engelsk kommer sætning til at være: Do you have some/any apples?

At sige do you have some apples? lyder helt forkert, så derfor er det korrekt at sige: do you have any apples? Og følger vi reglen, skal den danske sætning altså være: har du nogen æbler?


Har du endnu ikke styr på det?

Synes du bare, at det der med at mestre dansk grammatik er en boksekamp, du ikke kan vinde, er der heldigvis hjælp at hente.

Hos Skribenterne sidder vi et team af vaskeægte sprognørder, der altid er klar til at hjælpe dig med din korrekturlæsning. Vi læser alt igennem og støvsuger dit materiale for fejl, uanset om det er et speciale, en flyer eller en hel hjemmeside.

Skrevet af

Anna Elisabeth Bøgh

Tekstforfatter
Jeg ser mig selv som verdens heldigste person. Hver dag kan jeg nemlig få lov til at gøre det, jeg holder allermest af – nemlig at skrive. Jeg producerer tekster om alt mellem himmel og jord med stor entusiasme og målrettethed, så uanset om du har brug for en tale, en SEO-tekst eller noget helt tredje, kan jeg løfte opgaven.
Få et uforpligtende tilbud
Få et uforpligtende tilbud
Tak for din henvendelse!

Din henvendelse er sendt afsted. Vi tjekker løbende vores henvendelser, og vi vender tilbage hurtigst muligt. Du kan forvente svar senest hverdagen efter du har sendt.