25. september 2019 | Af Anna Elisabeth Bøgh

Guide til transskribering – sådan får du det bedste resultat

Er du en af de heldige, der skal have transskriberet en masse interviews i forbindelse med dit speciale? Eller er du i gang med et større projekt på arbejdspladsen, der kræver transskribering af alt lige fra videoer til fokusinterviews? Så giver vi dig her en lang række gode råd til, hvordan du kommer bedst i mål med din transskriberingsopgave.

Men hvorfor overhovedet transskribere til at starte med? Med mindre du er i besiddelse af en klæbehjerne uden lige, så er det umuligt at huske alle de gode guldkorn og vigtige informationer, du bliver præsenteret for i eksempelvis et interview. Og skal du sidde og notere samtidig med, er det også svært at få det hele med – uanset om du er en ninja på tastaturet eller lynhurtig med en kuglepen.

Vælger du at optage og senere transskribere interviewet, er du sikker på, at du får alle de gode detaljer med – detaljer, som du kan bruge i din opgave, dit arbejde eller noget helt tredje.

 

 

Inden du går i gang med at optage

 

Skal du foretage et interview, optage en dialog eller skyde den video, der senere skal transskriberes, er det vigtigt, at omgivelserne er i orden. At holde et interview på en kaffebar, i kantinen på studiet eller med et åbent vindue lige ud til en trafikeret vej er alt andet end optimalt. Baggrundssamtaler, høje udbrud såsom ”Skal du have en kage til kaffen” og ”Nøj, de har pølsehorn i dag!” samt gennemtrængende sirener kan forstyrre meget mere, end du måske lige tror. Så sørg for at vælge et sted, hvor du og de andre deltagere ikke bliver forstyrret. Det vil du takke dig selv for, når du skal i gang med at transskribere derhjemme.

Derudover er det supervigtigt, at du bruger en god telefon, computer eller diktafon til at optage lydfilerne. Er din optager ikke af ordentlig kvalitet, og er mikrofonen ikke i orden, vil det gå ud over lydkvaliteten på din optagelse. Placeringen af din optager er heller ikke underordnet. Ligger din telefon, eller hvad du nu end lige bruger, langt væk, kan du også være uheldig kun at fange noget af samtalerne. Placer mikrofonen, så alle deltagere sidder nogenlunde lige tæt på den, således at alle stemmer går lige klart igennem.
Sidst, men ikke mindst… husk at trykke på optag!

 

 

And action!

 

Har du fundet det helt rigtige sted at sidde, og er du sikker på, at din optager virker, at den ligger som den skal, og den selvfølgelig er sat i gang med at optage? Så er du klar til at gå i gang! Her er det en rigtig god ide at starte med at lade deltagerne præsentere sig selv – dette er især vigtigt, hvis der er flere end to deltagere, og hvis der er andre end dig selv, der skal sidde med opgaven efterfølgende. Bed dem i samme ombæring om at tale klart og tydeligt, så du er sikker på at få alle de gode ting med.

Under interviewet er det vigtigt, at du så vidt som muligt forsøger at minimere baggrundsstøj i rummet. Det er derfor ikke lige den dag, at du skal tage nissehuen med klokke på eller en masse armbånd, der klirrer mod hinanden. Sørg også for, at der ikke er nogen, der eksempelvis sidder og klikker på kuglepenne, spiser mad eller stamper i gulvet under interviewet.

 

 

En, to tre – transskribér!

 

Når du har optaget din lydfil, er du klar til at transskribere. Er der nogle officielle regler for opstilling af en transskription, sørg da for at overholde disse. Ellers er det vigtigt, at du opstiller transskriberingen så overskueligt som muligt. Kald personerne ved navn, eller brug bogstaver såsom X og Y. Alt er muligt – så længe det er konsekvent og nemt at holde et overblik.

Hvordan du vælger at transskribere din lydfil, er helt op til dig. Nogle kan huske flere sekunder ad gangen, mens andre tager det ord for ord. Sørg blot for at have et Word-dokument og lydfilen åben på samme tid – så går det meget hurtigere. Der findes også en række programmer til transskribering, som du kan vælge at gøre brug af.

Sidst, men ikke mindst, så er det også vigtigt, at du har de optimale omgivelser, når du skal transskribere. Sæt dig i et stille lokale, eller brug nogle gode høretelefoner, der kan lukke lyd ud. Ellers kan dine omgivelser hurtigt skabe forstyrrelser, der kan få dig til at overhøre vigtige pointer i din transskribering.

 

 

Hvor lang tid tager det at transskribere?

 

Mange tror, at det at transskribere er noget, der hurtigt kan blive gjort. Lige så mange bliver derefter overrasket over, hvor lang tid det rent faktisk tager at transskribere! Uanset hvor optimale omgivelserne har været, og hvor bevidste du og deltagerne har været på at tale klart og tydeligt, vil der nogle gange være passager, der er sværere at forstå end andre.

Du skal derfor ikke blive overrasket over, hvis det har taget dig en time at transskribere 10 minutter. Nogle gange går det hurtigere og andre gange knap så hurtigt. Så har du 5 timers interview i forbindelse med eksempelvis et speciale, så er det pludselig rigtig mange timer, der skal bruges på transskribering. Timer, du i stedet kunne have brugt på at skrive din opgave.

 

 

Få hjælp til det sure arbejde

 

Har du givet dig i kast med transskriberingsarbejdet, men kan du ikke lige overskue at få lavet resten? Eller ønsker du allerede nu at uddelegere det sure arbejde, så du har mere tid til at sidde koncentreret med dit projekt?

Hos Skribenterne har vi altid et team klar til at tage sig af din transskribering. Giv os et kald på 71 96 94 95, eller skriv til os på info@skribenterne.dk, og så kan vi sammen lægge en plan for din transskriberingsopgave.

Skrevet af

Anna Elisabeth Bøgh

Tekstforfatter
Jeg ser mig selv som verdens heldigste person. Hver dag kan jeg nemlig få lov til at gøre det, jeg holder allermest af – nemlig at skrive. Jeg producerer tekster om alt mellem himmel og jord med stor entusiasme og målrettethed, så uanset om du har brug for en tale, en SEO-tekst eller noget helt tredje, kan jeg løfte opgaven.
Få et uforpligtende tilbud
Få et uforpligtende tilbud
Tak for din henvendelse!

Din henvendelse er sendt afsted. Vi tjekker løbende vores henvendelser, og vi vender tilbage hurtigst muligt. Du kan forvente svar senest hverdagen efter du har sendt.