Nutids-r: Skære eller skærer?

22. marts 2018Af Trine Lehm Rasmussen

Nutids-r: Skære eller skærer?

For en sprognørd som mig skære det i øjnene, når folk ikke kan finde ud af, om de skal sætte et -r i enden af et udsagnsord. Desværre er det en af de hyppigste grammatiske fejl her i Danmark, og det kan tilsyneladende være svært at lærer.

Fangede du de to nutids-r-fejl i teksten ovenfor? Hvis ikke du gjorde, så er det måske en god idé at fortsætte læsningen af dette blogindlæg. Her kan du nemlig finde huskereglen over alle huskeregler, som sørger for, at du får styr på nutids-r én gang for alle. Men først får du lige den korrekte version af teksten:

For en sprognørd som mig skærer det i øjnene, når folk ikke kan finde ud af, om de skal sætte et -r i enden af et udsagnsord. Desværre er det en af de hyppigste grammatiske fejl her i Danmark, og tilsyneladende kan det være svært at lære.

Hvad er et nutids-r?

Hvis man gerne vil have helt styr på det der med nutids-r, er det en god start at vide, hvad det rent faktisk er. Et nutids-r er en endelse på et ord, der beskriver en handling, som nogen eller noget gør lige nu. Hvis du ”spiser en flødebolle”, er det noget, du gør lige nu – i nutid. Derfor ender ordet på -r. Hvis du derimod ”kan spise tre flødeboller”, beskriver det ikke noget, du gør i dette øjeblik. Derfor ender ordet ikke på -r.

Problemer med nutids-r opstår som regel, når man skriver en sætning med udsagnsord, der har et stumt -r i nutidsformen. Det gælder for eksempel kører, lærer og diskuterer, som man kan have svært ved at skelne fra køre, lære og diskutere.

Huskereglen over alle huskeregler

Dansk grammatik kan være svært for selv den mest garvede tekstskriver. Og måske er det derfor, at de mest praktiske, grammatiske huskeregler faktisk ikke har grammatik som udgangspunkt. Denne huskeregel om nutids-r handler heller ikke rigtig om grammatik. Den handler bare om at lytte godt efter. Så lyt godt efter, for her kommer den:

Hvis du er i tvivl, om et udsagnsord skal ende på -r, kan du indsætte et testord, som har en tydelig r-lyd i nutidsform. Det kan være spiser, cykler eller kysser. Lad mig demonstrere:

Min mor kører/køre virkelig dårligt i myldretrafikken

Bliver til…

Min mor kysser/kysse virkelig dårligt i myldretrafikken

Prøv at læse begge muligheder i den sidste sætning højt for dig selv. Nu giver det helt sig selv, at udsagnsordet skal ende på -r. Den korrekte sætning er altså:

Min mor kører virkelig dårligt i myldretrafikken

Hvorfor skal jeg gå op i nutids-r?

”Hvad rager det mig”, spørger du måske. ”Hvorfor skal jeg gå op i nutids-r?”

Det skal du, fordi det simpelthen er for dumt at lade være. Selv de mindste fejl i en tekst kan risikere at genere læseren og få vedkommende til at tænke, at du er doven og sløset. Og selvom mange danskere har problemer med nutids-r, så er der mindst ligeså mange, der nærmest kan få røde knopper og blive en lille smule aggressiv ved synet af en forkert endelse på et udsagnsord. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men jeg indrømmer gerne, at jeg er én af dem.

Hvis du gerne vil fremstå professionel, seriøs og troværdig, så må du altså ikke glemme nutids-r’et – og det er uanset, om du skriver en jobansøgning, en annonce for din virksomhed eller en studieopgave.

Heldigvis kender du nu huskereglen over alle huskeregler. God fornøjelse med den – og del den endelig, så vi kan få udryddet de øjeskærene og knopskabende nutids-r-fejl.

nutids-r-skaere-skaerer
Skrevet af
Trine Lehm Rasmussen
Tekstforfatter
Med en igangværende bacheloruddannelse i international virksomhedskommunikation udarbejder jeg tekster af alle varianter. Jeg har en brændende passion for korrekt tegnsætning og kreativ ordsammensætning, og derfor er tekstforfatning og korrektur nogle af mine ansvarsområder. Til daglig får min kreative arbejdsproces næring fra citatet: ’’Content is king – but context is queen’’, og dette afspejles i mine tekster.

Gratis SEO-tjekliste, hvem siger nej tak til det?

Du tilmelder dig samtidig det bedst skrevet nyhedsbrev, som indeholder de bedste tips, tricks og do's and don'ts inden for vores felt – nemlig tekstforfatning og content marketing. Men intet spam, det lover vi.

Send en forespørgsel omkring din opgave i dag og få et gratis tilbud.

Bestil tekstforfatning

Generelle oplysninger

Arbejdsopgaver