25. oktober 2019 | Af Anna Elisabeth Bøgh

Sådan får du styr på “ligge” og “lægge”

Er du en af dem, der stadig kan blive i tvivl om, hvornår du skal bruge ligge, og hvornår du skal bruge lægge? Så er du ikke den eneste! At blande rundt på disse to udsagnsord sker ofte, hvilket der slet ikke er noget at sige til. Når vi bruger ligge og lægge i daglig tale, lyder de to ord nemlig næsten ens. Men selvom de lyder ens, så er der alligevel ret stor betydningsmæssig forskel på de to ord.

Vil du én gang for alle undgå den evige forvirring, så læs videre her. Vi giver dig en hurtig indføring i, hvad de to ord betyder, og vigtigst af alt giver vi dig en lettere morbid og et par supernemme huskeregler, der er nemme at skrive sig bag øret.

Og til dig, der elsker at nørde med grammatik, har vi naturligvis også lidt guf til allersidst.


En enkelt vokal til forskel

Som sagt til at starte med, så er det rigtig svært at høre forskel på de to ord. Prøv bare at læse følgende op for dig selv:

”Gider du ligge nøglen under dørmåtten?”

”Den lægger allerede under dørmåtten.”

Uanset om dialekten er sønderjysk, fynsk eller københavnsk, så er det ret svært at høre forskel på de to, ikke?

Hvis du kigger på de to sætninger ovenfor, kan du dog straks se, at der grammatisk set er noget helt galt. Og selvom der kun er en vokal til forskel mellem de to udsagnsord, så betyder ligge og lægge noget vidt forskelligt.

Ligge betegner noget, der er statisk. I eksemplet ovenover ville det da være det korrekte at skrive: Den ligger allerede under dørmåtten.

Lægge derimod betegner en bevægelse. Derfor ville det være det rigtige at skrive: Gider du lægge nøglen under dørmåtten?


Eksempler på både ligge og lægge

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du skal bruge ligge eller lægge, har vi her samlet en række eksempler, som måske kan hjælpe dig.

  • Jeg ligger på sengen – her er der tale om en stillestående tilstand.
  • Jeg lægger mig på sengen – her er der tale om en bevægelse.

  • Papirerne ligger på bordet – her er der tale om en stillestående tilstand.
  • Jeg lægger papirerne på bordet – her er der tale om bevægelse.

  • Brevet ligger i postkassen – her er der tale om en stillestående tilstand.
  • Jeg lægger brevet i postkassen – her er der tale om en bevægelse.

Den sjove, men ægcellente og lettere morbide huskeregel

Ting bliver bare nemmere af, at man har en eller anden form for huskeregel. Heldigvis findes der også en, om end lidt mærkelig, huskeregel for brugen af ligge og lægge.
Umiddelbart har høns og lig ikke ret meget med dansk grammatik at gøre, men ikke desto mindre er det lige præcis det, du skal huske på i dette tilfælde.

Hvad er noget af det, høns gør bedst? Det er da at lægge æg! Og da det at lægge et æg, er en bevægelse, hedder det naturligvis at lægge et æg og ikke ligge et æg. Huskereglen her er, at det kræver en bevægelse for hønen at lægge et æg, og der er jo rent faktisk et æg i ordet lægge. Smart, ikke?

Og så kommer vi til den lidt mere morbide del af huskereglen. Vi ved ikke med dig, men vi har en overvejende ide om, at lig ligger stille (med mindre vi fortaber os i endnu et afsnit af The Walking Dead, men det er en helt anden samtale). Her er reglen, at der er et lig i ordet ligge. Står du derfor overfor at skulle beskrive noget, der ligesom et lig ikke bevæger sig, så er det altid ligge, du skal bruge.

Lad os lige eksemplificere dette med eksemplet omhandlende nøglerne under dørmåtten.

  • ”Gider du lægge nøglen under dørmåtten?” – ligesom hønen lægger et æg, lægger man nøglerne under dørmåtten.
  • ”Den ligger allerede under dørmåtten” – ligesom liget ligger stille, ligger nøglerne stille under dørmåtten (forhåbentligt – ellers er der et eller andet riv ravende galt!)

De mindre sjove, men måske lidt nemmere huskeregler

Der behøver ikke gå høns og lig i den, hvis du ønsker en nem huskeregel. Faktisk er følgende nok den nemmeste huskeregel, der findes:

  • Der er et ”æ” i ordet bevægelse – derfor lægge
  • Der er et ”i” i ordet stille – derfor ligge.

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du skal vælge ligge eller lægge, kan du tage dette gode råd med dig videre. Du kan nemlig prøve at skifte ordet ud med enten sidde eller sætte.

Eksempel 1: Jeg lægger på sofaen.

Eksempel 2: Jeg ligger mig på sofaen.

Hvis du skifter lægge i første eksempel ud med sidde eller sætte, vil det stå klart, at sidde i dette tilfælde vil være det korrekte ord at bruge. Jeg sætter på sofaen skurer i både øjne og ører! Det samme gør sig gældende, hvis du skifter ligger ud med sætter og sidder i eksempel 2. Jeg sidder mig på sofaen lyder helt forkert, ikke? Ergo vil de rigtige sætninger være:

Jeg ligger på sofaen.

Jeg lægger mig på sofaen.

Du kan bruge dette som et hjælpemiddel til ovenstående huskeregel, hvor i’et betegner en stilstand, mens æ’et fører tilbage til en bevægelse.

Ved disse regler behøver dyr – hverken døde eller levende – at blive blandet ind i den danske grammatik. Hvilken huskeregel du er til, er helt op til dig!


Lidt grammatisk blær, du kan prale med

Det er ingen hemmelighed, at vi hos Skribenterne godt kan lide at nørde lidt med grammatik. Elsker du også at gå i dybden med alt lige fra kommaer til udenadslære af de grammatiske benævnelser på latin, kommer der her lige lidt bonusinformation.

Pssst! Du kan også sagtens bruge dette, hvis du lige vil komme med lidt grammatisk blær på studiet eller kontoret!
Uden at det skal blive alt for langhåret, så er forskellen mellem ligge og lægge, at det er to vidt forskellige typer af ord. Ligge er et intransitivt ord, hvorimod lægge er et transitivt ord. Og hvad i alverden betyder det så?

Et transitivt udsagnsord har brug for et objekt. Men vent nu lige lidt. Hvad er det lige, et objekt er? Et objekt er det led i sætningen, udsagnsleddet går ud over. I sætningen: ”Gider du lægge den under dørmåtten?”, er det dørmåtten, der er objektet. Af transitive udsagnsord kan vi, ud over at lægge, nævne: at sætteat elske og at hænge. Du kan kende denne type ord ved, at disse ord ikke kan stå alene. Du kan ikke bare sige/skrive: Den læggerjeg elsker, eller det hænger, da disse sætninger ikke giver mening. Det transitive udsagnsord kræver altid et objekt, hvorfor sætningen skal opbygges således: han lægger sig på sofaenjeg elsker Nutella (hvem gør ikke det?), eller det hænger bag døren. Man er nødt til at lægge noget, elske noget eller hænge noget – og derfor angiver det transitive udsagnsord også en bevægelse.

Et intransitivt ord har derimod ikke behov for et objekt. Det betyder, at disse ord godt kan stå alene i en sætning. Af intransitive ord kan vi blandt andet nævne: at liggeat siddeat vågneat sove og at smile. Disse sætninger giver mening uden et objekt, da du sagtens kan sidde, vågne, sove og smile uden et objekt. Eksempelvis jeg vågner eller jeg smiler. Du kan derimod ikke sidde nogenligge noget og så videre. Fælles for disse ord er også, at der er tale om stilstand.


Der er hjælp at hente!

Er du blevet klogere på, hvordan du bruger ligge og lægge nu? Eller er du stadig i tvivl, og har du en større opgave, en mail eller en bog, du gerne vil være sikker på, ikke indeholder grammatiske fejl?

Hos Skribenterne står vi altid klar til at hjælpe med korrekturlæsning af lige præcis det, du har behov for at få læst igennem. Kontakt os, og sammen kan vi finde frem til den helt rigtige løsning for dig.

Skrevet af

Anna Elisabeth Bøgh

Tekstforfatter
Jeg ser mig selv som verdens heldigste person. Hver dag kan jeg nemlig få lov til at gøre det, jeg holder allermest af – nemlig at skrive. Jeg producerer tekster om alt mellem himmel og jord med stor entusiasme og målrettethed, så uanset om du har brug for en tale, en SEO-tekst eller noget helt tredje, kan jeg løfte opgaven.
Få et uforpligtende tilbud
Få et uforpligtende tilbud
Tak for din henvendelse!

Din henvendelse er sendt afsted. Vi tjekker løbende vores henvendelser, og vi vender tilbage hurtigst muligt. Du kan forvente svar senest hverdagen efter du har sendt.