Bliv en haj til at skelne mellem de forskellige ordklasser
- Forfatter: Camilla Møller
- Læsetid: 7 min
Hvad har hajer og ordklasser til fælles?
Der findes over 500 kendte hajarter. Nogle af dem er dødsensfarlige, andre er harmløse. Der findes 11 ordklasser i det danske sprog. Her er der heldigvis ingen af dem, der kan bide armen af dig, men ikke desto mindre kan de være ret svære at omgås – det gør vi noget ved nu.
Hajer har både et latinsk navn og et dansk navn. Seudocarcharias Kamoharai er eksempelvis en krokodillehaj og Carcharhinus Amblyrhynchos en grå revhaj. Det samme gør sig gældende, når det kommer til de danske ordklasser. Den eneste forskel er, at de latinske betegnelser her er nemmere at udtale end eksempelvis Rhizoprionodon Terraenovae (en Atlantisk spidssnudet haj).
I dette blogindlæg forsøger vi ikke at komme med en lang redegørelse for samtlige hajarter i verden (det må være et sommerferieprojekt), men i stedet har vi samlet en komplet liste over alle 11 ordklasser i det danske sprog.
Hvordan kategoriseres en ordklasse?
Inden der går helt Dødens Gab i den, og vi kaster os ud i de forskellige ordklasser, kan vi starte med at klarlægge, hvordan en ordklasse kategoriseres. Man skelner de forskellige hajarter fra hinanden ved at se på deres oprindelse og egenskaber. Lidt det samme gør sig gældende, når det kommer til de forskellige ordklasser. For at kunne bestemme hvilken ordklasse et ord hører til, bliver man nødt til at sætte ordet under lup og se lidt nærmere på det. Har ordene en grammatisk funktion? Beskriver ordet en ting? Er der tale om en måde at gøre noget på? Et ords egenskab er med andre ord med til at placere det i den rigtige ordklasse.
Men som vi efterhånden har erfaret med det danske sprog, kan det være lige så svært som at lokalisere en yderst sjælden hajart i Stillehavet. Nogle ord kan nemlig findes i flere ordklasser – det vil sige, at ét ord, der staves ens (og nogle gange endda lyder ens), kan have flere forskellige betydninger. Tag eksempelvis ordet huse. Det kan både betyde at der er flere huse, men det kan også betyde at huse noget. Eller hvad med ordet kort? Der kan være tale om et spillekort, eller et kort over en by. Det kan også være en angivelse af længde eller tid. Eksempelvis det var en kort tur eller det tager kun kort tid. Man kan også komme til kort. Alt dette kan være vældig forvirrende, men vi lover, at når du er nået igennem dette blogindlæg, vil du være en haj til at skelne mellem de forskellige ordklasser.
Navneord
Også kendt som substantiver. Det danske sprog er domineret af navneord, og det er ofte også den ordklasse, de fleste kender til.
Men hvad er et navneord så? Et navneord er det ord, som du kan sætte en eller et foran. Denne ordklasse dækker over alle levende dyr, ting og forestillinger.
Lad os tage et eksempel:
- En haj.
Indrømmet. Det er et tamt eksempel, men det gør det ikke mindre rigtigt. En haj er et levende væsen, og du kan sætte en foran. Derfor er haj et navneord.
Af andre navneord kan vi blandt andet nævne: et hus, et hav, en fisk, en finne, en dykker, et skibsvrag.
Udsagnsord
Det latinske navn for udsagnsord er verber. Denne ordklasse fortæller, at noget sker, at nogen eller noget gør noget, ligesom denne ordklasse også kan beskrive, hvis nogen eller noget er i en bestemt tilstand.
Et udsagnsord bliver ofte sat sammen med et navneord, med mindre ordet er i bydemåde (men det er en helt anden gren af den danske grammatik, der har med bøjninger at gøre).
Eksempler på sætninger med udsagnsord kunne være:
- Hajen bliver fanget.
- Hajen spiser.
- Hajen fryser.
Okay, måske kan en haj ikke fryse, men ikke desto mindre har du her tre eksempler på, hvordan et udsagnsord kan opføre sig. Bliver fortæller os noget om, at noget sker. Spiser fortæller os noget om, hvad hajen gør. Fryser fortæller os noget om hajens tilstand.
Andre typer af udsagnsord kunne være: svømmer, lever, ånder, finder, dykker, flyder.
Tillægsord
Hvad hvis vi gerne vil fortælle noget om, hvordan hajen ser ud? Så er det et tillægsord (adjektiv), du skal have fat i. Denne ordklasse er nemlig spækket med ord, der beskriver personer, dyr, ting og steder.
Camilla Møller